Kansanäänestyksiä

Oletko valmis kansanvaltaan? Harva on.
Se tarkoittaisi jatkuvia kansanäänestyksiä. Ei neuvoa antavia leikkiäänestyksiä, vaan sellaisia, joiden tulos olisi lopullinen päätös asialle. Kansanäänestysmalli tulee tällä kertaa Sveitsistä, maasta missä asuu raha ja onni. Sveitsissä kansalainen saa ja haluaa päättää kaikista tärkeistä asioista äänestämällä kyllä tai ei.
Kansanäänestyksiä voi olla vuoden aikana useitakin ja aiheina homot, maahanmuuttajat, Nato tai vähimmäispalkka.
Ensin joukko aktiivisia kansalaisia kerää adressiin tarvittavan määrän nimiä, jotta prosessi saadaan käyntiin ja kun lista on valmis, kansanäänestys on järjestettävä. Helppoa ja mukavaa.
Sveitsissä tarvitaan 50000 nimeä ja Suomessa tulee riittämään rapeat 30000 nimeä ja kansanäänestys pärähtää käyntiin. Kyllä tai ei ja sen jälkeen nuija kopsahtaa. Mahtavaa ja jännittävää.    
Oletko nyt valmis? Osaatko hävitä? Pystytkö nielemään yksinkertaisten tekemät väärät päätökset? Tuloksista ei voi valittaa, ne ovat aina oikeita ja oikein.
Äänestysprosentti voi jäädä pieneksi, mutta siitä ei voi syyttää muita kuin itseä. Pahaltahan se tuntuu jälkeenpäin, kun ei viitsinyt äänestää ja nyt sitä ollaan IVY:n jäsen.
Demokratia pakottaa ihmiset ajan hermolle. Verenpaine tulee nousemaan muutoksen pelosta ja psyyke horjuu, mutta sille ei voi mitään, sillä demokratialla on hintansa. Lessukka-ajat ovat pian takanapäin ja politikoiden syyttely.
Tämän jälkeen laajennamme kansanäänestyksen tietysti myös kuntatasolle ja siitä vasta elämä iloksi muuttuu. Kuntalaiset ottavat tarvittaessa valtuuston ja muiden elimien tekemät päätökset uudelleen käsittelyyn ja äänestys antaa lopullisen päätöksen asialle.  Järkyttävän ihanaa.
Adressiin riittää 30000 asukkaan kunnassa 200 nimeä ja pian saamme oikeasti päättää miten kotikunnassa toimitaan. Voimme ottaa myös päätettäväksi oman aktiivisuutemme mukaan ihan uusia ja ajankohtaisia asioita.
Mikähän voisi olla hyvä äänestyksen aihe? Verot vai koiran paskat? Viemäriputki vai pysti möljälle? Kadun lämmitys vai kuntaliitos? Tuulimyllyt vai vanhukset?
Voisi tuntua hyvältä, kun saa olla herra omassa talossa. Meille on opetettu, että viisauden pelko on herran alku vai miten se meni, mutta nyt me unohdamme vanhan kansan viisaudet ja ryhdistäydymme. Alamme oikeasti elämään ja teemme tästä maailman kolkasta itsemme näköisen. Meni syteen taikka saveen, tulos on aina oikea.
Pitäisiköhän ottaa jo hiukan takaisin? Alkoi nimittäin hirvittää, miten tässä mahtaisi käydä. Taidetaan ottaa aikalisä ja tuona aikana jokainen miettii sitä, onko naapuri tai työkaveri todella kypsä ja valmis tähän uudistukseen. Tutki ihmisiä sillä silmällä onko heistä oikeiksi demokraateiksi. Katsele päästä varpaisiin ja pohdi voiko tuolle tai tuolle oikeasti antaa valtaa päättää sinua koskevista asioista. Paha paikka.
Odotetaan päivänkakkaroita ja nypitään terälehdet. Sieltä löytyy vastaus.