Aika hyvä

 

Yritän muistella äskettäin pidettyjä kuntavaaleja ja ehdokkaiden iskulauseita. Tässä menee nyt vähän aikaa, onhan tapahtumasta kulunut jo viikkoja, mutta eiköhän kohta nasahda jotain mieleen. Odottakaapa vielä hetki, kielellä on jo tulossa. Tule, tule nyt ulos.

- TYÖTÄ!. Tulihan se sieltä, kun oikein kovasti pinnistelin. Työtä kaikille, sitähän nyt tarvitaan. Miten minä en millään meinannut saada kakistettua sitä ulos.

Hetkinen ja anteeksi, nyt minulle taisi sattua paha moka. Eiväthän nämä olleetkaan ne vaalit, voi hyvänen aika, vaan ihan väärät vaalit, joita muistelin. Minullahan menevät aikakirjat aivan sekaisin. Sehän oli vuosikymmeniä sitten, kun tuollaisella teemalla vaaleissa oltiin, taisi olla Urhon aikaa tai niillä main.

Hei hei, mutta nytpä taisi muisti kirkastua. Hyvinvointia, turvallisuutta, kauppaa ja pelipaikkoja, totta kai. Työtä! - vaatimus on muotoiltu hienovaraisemmin ja nykyajan vaatimuksia vastaavaksi, ettei kenelläkään synny ikäviä tuntemuksia ja pahoinvointia. Turvassa kaikelta ikävältä, kuten arjen töiltä ja muulta ikävän harmaalta, silti hyvinvoivana, koska täytyyhän yhteiskunnalla olla jotain vastuuta kansalaisista.

Suurin kuluttajien ryhmä valtakunnassa alkaa kohta olla ajankuluttajat ja sitähän piisaa, aikansa. Kauppamajassakin ajankuluttajat ovat monessa mielessä hyödyksi, hehän täyttävät paikat ja se on aina positiivinen asia. Syntyy vaikutelma kivasta yhteisöllisyydestä, teemalla kaukana kavala maailma. Yhdessä moni on paljon enemmän, rahaton on rikas ja raihnainen terve, leikisti.  

Kaikesta kivasta huolimatta aika on kummallinen värkki, se vaan kuluu. Katso kellon sekuntiviisaria ja toteat sekunnin menneen saman tien, kohta toisen ja pian tunnin. Ei pysähdy aika, kuin kerran. Ajan kulutusta on kaiken lisäksi vaikea vähentää, jos tuntee vaikka syyllisyyttä liikakäytöstä tai peräti kulutusjuhlasta, nautiskelusta.

Voisiko aikaa kuluttaa jotenkin hyväksyttävissä olevin keinoin, siis sillä lailla vähän ja ympäristöä säästäen? Jotta aikaa jäisi tuleville sukupolville ja maailma pelastuisi. Aika vaikealta aika tuntuu, hallitsemattomalta ja arvaamattomaltakin. Nyt meni taas tätä joutavaa lukiessa pätkä ja seuraavasta hetkestä ei tiedä. Tämä on tosi kimurantti ja ikäväkin kysymys ratkaistavaksi ja niin pöhkö, ettei kenenkään kannata tuollaisia alkaa liikaa miettimään.

Täytyy vain tunnustaa kykenemättömyytensä taistella aikaa vastaan, samoin kuin yhteiskunnassa vallitsevaa epätasa-arvoa. Siinäkin asiassa auttaa, kun ymmärtää sen, ettei täällä kukaan ole isommin kiinnostunut mitä lähimmäiselle kuluu ja että yhä useampi kansalainen köyhä on ja köyhäksi jää. Lohdutan kuitenkin sen verran, että pian tulevat taas vaalit ja jokainen saa äänestää. Lisäksi annan vinkin, että jos kaikesta muusta on pula, paitsi ajasta ja se kannattaa käyttää hyödyksi. Voi hunttailla kaikenlaista, suunnitella vaikkapa Aikakonetta ja rikastua sillä. Aika voi olla rahaa.