Hämmennetään soppaa

 

 

Minäkin haluan hämmentää Kemijärvi-soppaa, koska kolumnissa pitää esittää oma mielipide ajankohtaisesta asiasta. Tehtaan sulkeminen on väärin. Siinäpä se.

Suomen kotitalouksista noin neljänneksellä on omistuksessaan pörssiosakkeita. Kyse on hienosti sanottuna osakesäästämisestä, siitä samasta mistä käytettiin ennen nimitystä keinottelu.

Kemijärven tehtaan omistaa pörssiyhtiö, jonka osakkaina ovat matti meikäläisen ja suuren ulkomaisen rahan lisäksi Suomen valtio pienellä siivulla. Omistajat saavat hyvän tuoton sijoittamalleen pääomalle ja ovat tyytyväisiä. Raha ratkaisee, eikä siinä muutama kemijärveläinen sielu paljoa paina, mutta on hyvä muistaa ahneuden olevan yksi kuolemansynneistä.

Ihmiset ovat eläneet entisissä kekkos-ajan tunnelmissa, uskoneet lapsellisuuksissaan vanhan hyvän ajan aluepolitiikkaan ja siihen että valtio pitää syrjäseudunkin eläjien puolta. Nyt kupla puhkesi ja toivottavasti viimeistenkin päässä valkeni mitä tarkoitti valtion yhtiöiden yksityistäminen.

Netissä on lista toisen ison yhtiön Nokian suurimmista omistajista. Mielenkiintoinen lista, josta pistää silmään vaikkapa Kirkon keskusrahasto ja joitain muita vastaavia. En voi olla ihmettelemättä, mitä tekevät tämän tyyppiset yhteisöt, joiden luulisi edustavan korkeimman moraalin astetta, pörssiyhtiön omistajina. Yhtiön, jonka toimintaa ei ole Saksassa viimeaikoina kiitelty. Puhutaan toista ja tehdään toista, mutta onneksi Yhteisvastuu-keräys alkaa.

Paikallisessa sanomalehdessä oli juttu kemijärveläisten yrityksestä pelastaa työpaikka ja muutama sivu myöhemmin pankin juttu tulossa olevasta koko kansan pörssisijoittamis-illasta.

Ikäväkseen vain on todettava Kemijärven pelastusyritys turhaksi, koska raha on jo puhunut. Ministerit ja muutamat muutkin ovat kuin yhdestä suusta todenneet, että kansan pitää nyt uskoa, kun on kerran sanottu. Se on nyt loppu.

Lopettamisjupakasta tuskin syntyy isoakaan poliittista kiehuntaa, koska puolueet eivät voi syytellä toisiaan tapahtuneesta, sillä jokainen niistä on ollut mukana vuosien varrella valtion yhtiöiden yksityistämisprosesseissa. Kansan kapinaliikkeellä itsellään ei ole uskottavuutta pääkaupungissa, koska kansa-sanasta tulee siellä mieleen kansantanssi, kansanooppera, kansanopisto ja muuta yksinkertaisen maalaismaista.

Jotta tämä ei menisi ihan itkuvirren vääntämiseksi, on loppukevennyksen aika. Veijo Meri on tutkinut sanojen syntyä ja tietää kertoa tehdas-sanasta. Se merkitsi alkuun lehmän olin- ja makuupaikkaa, pilttuuta, linnunpesää, kasvipenkkiä, veneen kaarten väliä, josta vettä ammennetaan pois tai kiinteää kalasäiliötä veneen pohjalla.

Muinoin eräs poliitikko kehotti hädän hetkellä syömään silakoita, mutta koska Kemijärvessä ei ole silakkaa, ne on korvattava toisella. Syökää särkeä, se kasvattaa järkeä. Oppii yksinkertainenkin paremmin ymmärtämään liikemaailman lainalaisuuksia ja sen, että pieni ihminen on pieni.

Kirjoitin runon tulevan kesän kunniaksi ja mielen virkistykseksi. Tietävät joka tapauksessa siellä terävässä päässä vanhan viisauden, että ihmisen muisti on lyhyt. Viimeistään kesällä, kun aurinko paistaa risukasaan, huolet haihtuvat.

 

Kesä.

Käki kukkuu kuusikossa,

mummo nukkuu pusikossa.

Mies soutaa vasten virtaa,

rannalla äijä polttaa kiltaa.

Mummo herää pusikossa,

savu leijaa kaislikossa.

Luonto herää suven loistoon,

pitäis kai viedä mummo hoitoon.

Miehen selkä hiestä hohtaa,

juhannusheilansa pian kohtaa.

 

Syksyllä voikin sitten lähteä hätäavuksi järjestetyille kursseille. Hiihtohissin apuhenkilö-kurssi, Luksusmökin luutuajan -kurssi ja Venäjän kielen alkeet palvelijoille -kurssi ja monet muut kutsuvat innokkaita opiskelijoita.