Joulua ja uutisia

 

Vuoden raskain juhla alkaa olla ovella. Odotellessa tarvitsee avata enää 17 kalenterin luukkua ja herkutella suklaalla aamupalaksi. Nam nam, pienet palleroiset, mutta malttakaahan vielä hetki, sillä aattona pukki tuo lisää suklaata ja paljon lahjoja. Isoja ja kovia paketteja, ei pehmeitä, koska ne ovat masentavia joulun pilaajia. Lahjaton joulu olisi jotain aivan käsittämätöntä, siitähän suuttuisi sekin ilkimys, jolle luvattiin vain risuja. Joulu herkistää ihmisen anteliaaksi, se kaivaa sisältämme esiin hyvän sydämen, kunnes koittaa arki ja postimiehen kirjeet.

Sana joulu tulee muinaisgermaanisesta sanasta hjul, pyörä, mikä liittyy aurinkoon ja talvipäivänseisaukseen. Minusta pyörä kuvastaa hyvin joulua edeltävää hullunmyllyä, pää on varmasti pyörällä.

Nyt kun katselee uusien ja suurien liikekiinteistöjen nousemista maisemaan, voi kuvitella tulevaisuuden joulujen paranevan entisestään ja alkavan jo heti kesälomien jälkeen. Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen, riimitteli runoilija J. H. Erkko takavuosina ja pääsi kansakunnan kaapin päälle.

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika katsella taaksepäin. Mitä tapahtui vuonna2006, vai tapahtuiko mitään. Kävin läpi vuoden uutisotsikoita ja yritin löytää jotain mainitsemisen arvoista, mutta en löytänyt. Tänä vuonna ei ole tapahtunut mitään minkä muistaisi tältä istumalta. Täytyypä kuitenkin vielä käydä läpi otsikot ja katsoa tarkemmin, koska ei se nyt voi olla mahdollista, ettei mitään ole tapahtunut.

Ei löytynyt, totta se on. Puoli miljoonaa ihmistä on tapettu, toinen puolikas on kuollut nälkään, suuri joukko on muuten vain tuhottu. Maanjäristyksiä, tulvia, riistoa ja pahaa oloa. Näitähän löytyy, mutta ei mitään kunnon uutisia.

Hetkinen. Nyt taidan muistaa. Olihan se joku iso laulukilpailu jossain kaukana ja yksi iso puoti aukaistiin naapurikaupungissa. Löytyihän niitä, kun jaksoi pinnistellä.

Uutisista tuli mieleen Ylen muutama vuosi sitten järjestämä äänestyskilpailu, missä etsittiin viime vuosituhannen uutista. Kaikkien aikojen uutisen nimeäminen tuhannen vuoden ajalta tuntuu ajatuksena aika haastavalta ja erikoiselta.

Ihminen muistaa yleensä vain muutaman päivän vanhat asiat, paitsi jotkut kivikosket, ja siksipä asioiden järjestykseen laittaminen tolkuttoman pitkältä ajalta ja oman elämän ulkopuolelta, vaatii aika paljon, liikaakin. Tässä auttaisi nyt sanomalehden 50- vuotta sitten- palsta, koska se aika on vielä jotenkuten hallittavissa, mutta tuhat vuotta on jo liikaa ja toisekseen eivät liian vanhat asiat oikeastaan kiinnosta ketään.

Yle on helpottanut asiaa ja laatinut valmiit ehdotelmat mielestään tärkeimmistä uutisista. Voittajaksi valittiin Kristoffer Kolumbuksen purjehtiminen länteen ja Amerikan löytäminen. Toiseksi tuli uutinen kahden amerikkalaisen kävelystä kuun pinnalla.

Kuussa kävely tapahtui 470 vuotta myöhemmin kuin voittaja tapahtuma. Mietin, etteikö välillä tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista. Totta kai tapahtui, sillä kolmas oli Kopernikuksen aurinkokeskeinen maailmanjärjestys. Viidenneksi kiilasi Suomen itsenäisyysjulistus. Listalla on yhteensä sata uutista viime vuosituhannelta ja joukkoon mahtuu viitisentoista suoraan tähän maahan ja kansaan liittyvää uutista, vaikkapa Lallin (ei se entinen kiekkoilija) muodossa.

Lista on tietysti tekijänsä näköinen ja ehkäpä nämä uutiset ovat uutisten arvoisia. Epäilemättä Kolumbuksen purjehdus oli suuri uutinen joillekin, mutta itse en olisi äänestänyt sitä tärkeimmäksi.

Lopuksi oli listattu osallistujien ehdottamat uutiset. Lista on mielenkiintoinen ja hauska, se kertoo mikä oli todellinen vuosituhannen uutinen; Dianan kuolema, Kemin lumilinna, uudet kaunoluistimet. Mietaan sadasosan tappio, Ruokolahden leijona ja Kekkosen kuolema.

Lista on pitkä kuin nälkävuosi, mutta tärkeä. Se on erilainen kuin virallinen lista, täynnä hetkiä ja muistoja itse koettuna. Kysymys virallisesta vuosituhannen uutisesta on mahdoton ja turha, yhtä älytön kuin parhaillaan äänestettävänä oleva kaikkien aikojen iskelmä tai jo valittu suurin suomalainen. Oikeassa äänestyksessä, eikä elämässä, ei anneta vastauksia valmiina.

Hauskin ja kuvaavin vastaus suureen uutiseen oli; Hohhoijaa. Voittajaksi valitsin tämän: Synnyin, elin, ELÄN! Se menee veneretken ja kuussa kävelyn ohi.