Satuja

 

  Seiska lehti tiesi kertoa, että ökyrikas kohuliikemies Donald Trump  lukee vauvalleen bisnes-uutisia sanomalehdestä. Hieno asia, että isä jaksaa lukea satuja lapselleen.

  Seuraava satu ukosta ja akasta onkin vakavampi. Siinä mennyt juhannus muodostuu ukolle kasvun paikaksi ja uuden paremman elämän ponnahduslaudaksi.

 

  Olipa kerran ukko ja akka. Ukko oli usein ilkeä akalleen. Akka halusi rakastaa ukkoaan, mutta se vaati paljon, sillä ukko ei osoittanut lempeyttä akalleen.

  Juhannuksen jälkeisenä aamuna ukko herää ja alkaa ihmetellä asioita. Hän ei muista mitään ja päässä kumisee ontosti. Ukko istuu sängyn reunalla, eikä oikein tiedä mille alkaisi. Akka säikähtää ukon käytöstä ja hakee lääkärin. Lääkäri tutkii ukkoa aikansa ja toteaa:

  • - Ukko hyvä, teillä ei ole aivoja!

 

  Akka itkeä tihruttaa ja suree aivotonta ukkoaan. Ukko yrittää miettiä tyhjällä päällään, mihin hän on aivonsa hukannut eilisellä reissulla. Akka haluaa auttaa rakasta ukkoa hädän hetkellä ja lähtee etsimään aivoja.

  Akka kulkee kylän ristiin rastiin, katselee ojat ja käymälän alustat. Menee sikalaan kysymään, onko näkynyt ukon aivoja. Kylän koirilta kyselee ja kunnanjohtajalta, mutta ei ole kukaan nähnyt ylimääräisiä aivoja.

  Suruissaan akka kääntyy kotimatkalle. Askel on raskas, sillä kotona odottaa aivoton ukko, jota hän ei pysty auttamaan. Akka näkee tulevaisuuden synkkänä, kunnes hän yhtäkkiä huomaa ojan pientareella aivot, selvästikin oman ukon pienet aivot. Mutta siihenpä tuleekin lammas, joka hotkaisee aivot suuhunsa. Akka raivostuu ja syöksyy elukan kimppuun.

  • - Söit minun ukon aivot viimeisen kerran, rutjake!

Akka lyö elukan hengiltä ja ottaa vaihtokauppana lampaalta aivot. Akka vie aivot esiliinan mutkassa kotiinsa, missä ukko yhä istuu kuin Aleksis Kivi patsaana, samassa miettivässä asennossa sängyn reunalla. Akka aukaisee ukon pääkopan ja asettaa aivot paikalleen ja ompelee sauman kiinni.

  Ja kohta ukko jo katselee vaimoaan vetisin silmin ja sanoo:

 - Mää olen onnellinen.

Ukko ja akka elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. Sen pituinen se.

 

  Mikä on sadun opetus? Sadulla pitää olla opetus ja mitä parempi, sen parempi. Tämän sadun opetus voisi olla, että perheessä on hyvä olla yhdet toimivat aivot.

  Vakavasti ottaen aivojen hukkaaminen on vakava juttu. Sadussa neuvokas vaimo pelasti miehensä jo koko perhe-elämän, niin kuin usein oikeassakin elämässä.

  Voisi olla kuitenkin kokeilemisen arvoinen asia ihan yleisen tasa-arvon ja Suomen kansa onnen nimissä panna pystyyn aivojen vaihtoviikot. Vaihtoviikot ovat tuttu juttu meille kaikille, mutta tällä kertaa paistinpannujen ja vaimojen sijaan vaihdamme aivoja.

  Kaikkien kansalaisten aivot kootaan isoon paljuun, sekoitetaan varovasti ja jaetaan takaisin. Jokainen saa aivot, mutta kenen entiset, se jää arvoitukseksi. Miettikääpä asiaa, kun vielä voitte, sillä uusien kapasiteetista ei ikävä kyllä anneta takuuta. Katselkaa naapurianne sillä silmällä, jos satutte saamaan hänen yläkerran rustingin itsellenne. Miltä ajatus tuntuu? Eikö naurata? Tuliko Yök-reaktio?

 

  Amerikassa Leon Kass - niminen herra on tullut kuuluisaksi Yök-perusteistaan. Hänen mukaansa ihminen tietää aina vaistonvaraisesti mikä on väärin ja mikä on oikein.

  Jos jokin asia aiheuttaa ihmisellä Yök-refleksin, se on paha, ja se täytyy lailla kieltää. Presidentti Bushin Bioeettisen komitean puheenjohtaja Kassin mielestä tämä on täysin luotettava menetelmä. Kassin tieto helpottaa meitä kansan syviä rivejä, se antaa pohjan ainoalle oikealle mielipiteellemme. Joidenkin ihmisten ikävä tapa vaatia perusteluja sanomisistamme siirtyy muinaismuistojen joukkoon. Yök ja sillä hyvä.