Mummoni ja Helsinki

 

Mummoni ei koskaan käynyt Helsingissä, vaikka eli vanhaksi ja viisaaksi. Mitä mummo menetti, kun ei käynyt Helsingissä? Ei tietystikään mitään. Olikohan mummo hyvä kansalainen, eli kuluttaja? Nykyään huonon kuluttajan pitääkin kuulemma tuntea syyllisyyttä, jos ei kanna kortta kekoon. Mummon maailmassa oli kolme asiaa: säästäväisyys, vähään tyytyminen ja itse tekeminen.

Ei, ei, mummot hyvät ja muut vaatimattomat, yhteinen Eurooppamme kaatuu tällä menolla. Rahan ja ihmisten pitää liikkua ja jos ei ole rahaa, niin ei hätää. Nimi paperiin ja muovikortti tulee viikon päästä postissa kotiin asti. Kyllä mummonkin pitää ymmärtää nykyaikaa, ei saa jäädä menneeseen. Vanhoja valokuvia voi silloin tällöin katsella ja muistella edest` menneitä. Pitää muistaa pitää hauskaa, nauttia ja lisäksi mummon on alettava hallitsemaan aikaa, eikä toisin päin.

Pitkä kuuma kesä tulee ja tuo tullessaan kaikkea kivaa, mummokin pääsee biitsille. Tulevan kesän kuumia trendejä on paljon, läskitkin saavat näkyä. Kurvit kunniaan on megajuttu ja toinen mahtava juttu on paljasjalkakävely. Mummo ottaa kengät pois ja kävelee paljain jaloin missä vaan ja uskomaton euforia on valmis. Puiden halailu on myös kesän juttu. Mummo voi metsässä paljasjaloin puita halailleessaan palata takaisin lapsuuteen ja tuntea suussaan pettuleivän ihanan karvaan maun. Retken opiskelijaopas, sukulaispoika, ei halua kuulla juttuja nälästä ja vilusta. Mummo, pliis, väärä asenne. Pojan kannattaa retken palautekeskustelun yhteydessä todella analysoida mummon ongelmat ja laatia kokonaisvaltainen pelastussuunnitelma.

Hänen pitää ehdottomasti kertoa mummolle Slow Movementista, vauhdilla leviävästä italialaislähtöisestä hidasta elämän tapaa ylistävästä liikkeestä. Mummon lopulta ehkä ymmärrettyä asian, hän saa seuraavaksi kuulla Slow Foodista, hitaasta ruokakulttuurista ja sitten rakkaan mummon olisikin hyvä tietää Slow Parenting-jutusta. Hidas vanhemmuus on ehdoton asia mummollekin ja vielä sokerina pohjalla tietopaketti hitaasta matkustamisesta. Mummon pitää matkustaessaan ottaa ihan rauhallisesti, matkustaa junalla tai linja-autolla ja muistaa katsella maisemia. Kiire pois, mummo.
Ei ole mummolla helppoa. Pitää laittaa muovikortti, ostaa moottoripyörä, auttaa Kreikkaa ja sitten kiireellä Slow-liikkeen kokoukseen.