Muuttoja

 

Ihminen on hullu.

Jokainen voi todeta hulluutensa tason muuton yhteydessä. Muutin juuri noin 13. kerran oman itsenäisen pikku elämäni aikana ja siksipä ehkä tiedän jotain.
Hulluuden taso ja muuttotavaroiden määrä ovat verrannollisia. Vähänkin muuttanut tietää ja tuntee seuraavat ikuiset toteamukset: Mistä ihmeestä tätä romua on kertynyt näin paljon? Tarvitaanko askelmittaria tai banaanin kuljetuskoteloa?

Entinen asunto on siisti ja tavarat sievästi paikallaan ja kaikki tuntuu helpolta. Eihän tässä ole kuin muutama mööpeli ja pari kukkaa, joten ihan iisi homma, mutta näky pettää. Mitä enemmän muuttajalla on varastotilaa, sitä varmemmin hän on pulassa ja pahassa. Komerot kätkevät sisäänsä katastrofin ja draama on valmis. Suunnitellun pikamuuton saa unohtaa ja auvoisen muuttofiiliksen, sillä ihminen on väsyneenä ja janoisena ikävä kaveri. Meille siunaantui lisäksi kuin tilauksesta kesän kuumimmat päivät, mikä oli tietysti oikein meikäläiselle, olenhan ilmeisesti päässyt liian helpolla elämässä.

Nyt tavarat ovat jo onnellisesti sikin sokin uudessa huushollissa ja voi huokaista muutaman minuutin ja muistella menneitä muuttoja.

Muinoin etelässä asuessamme ja muuttoa suunnitellessa, etsin lehdestä muuttofirmaa. Silmään pisti Reippaat rahtipojat ja minähän tilasin. En ole kuunaan tavannut laiskempia muuttomiehiä kuin kyseisessä puljussa. Raha kyllä kelpasi. Silloin ymmärsin mainonnan ja hyvän nimen merkityksen myynnissä.

Vielä vanhempi muuttoasia, kylläkin naapurin, tuli mieleeni Torniosta, kun todistimme todella reipasta muuttoa. Naapuritalon pihaan tuli muuttoauto avolava täynnä tavaraa ja kuski kippasi kylmän rauhallisesti koko helahoidon, huonekalut ja kaiken, pihan parkkipaikalle, ja tämä on taivahan tosi. Arvelin käynnissä olevan jonkinlaisen perhedraaman tai sitten kuski oli väsynyt ja janoinen. 

Toivottavasti kuitenkin kaikki maailman muutot tuovat tullessaan uuden elämän ja antavat uskoa huomiseen. Ihmiset unohtavat järjettömän tavarapaljouden, muuttajat saavat vettä, ruokaa, nukkuvat yön yli ja ovat uusina virkeinä ihmisinä valmiita unohtamaan rasitukset ja ärtymykset. Elämä voittaa ja pian onnellinen perhe istuu uuden tilavan olohuoneen sohvassa katsomassa televisioita, välillä pohtien uusia sisustusideoita, sillä kotihan ompi ainoa linnamme.