Jyväskylän koulu

Torstai 24.10.2019 klo 19:01 - Seppo Oförsagd

Kansikuva.jpg

Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos 1984-1987.

Elämäni tärkein ja merkityksellisin koulu. Tuon kolmen vuoden aikana tajusin lopultakin olevani joku ja selviäväni tämän jälkeen mistä tahansa elämässä. Sain karistettua kaiken menneisyyden paskan itsestäni. Ihmisen oli lähdettävä pois, jotta sai alkaa alusta ja kasvaa.

Tänään torstaina 24.10. tulee Teemalta dokumentti Kalle Päätalosta. Kirjailijan tuotanto liittyy olennaisesti tuohon ravintolakouluaikaan. Asuin hetken aikaa yksikseni Jyväskylässä ja lainasin iltalukemista sukulaisen kirjahyllystä. Kirja oli Tammerkosken sillalla. Se imaisi heti matkaansa. Kallen ristiriitojen täyttämä elämä oli vahvasti kuvattu. Tuon kirjan jälkeen jouduin palaamaan kirjailijan aiempaan tuotantoon ja sen myötä luin koko Iijoki-sarjan läpi ja sen jälkeen vielä aiemman Koillismaa-sarjan.
Meillä kotona oli Päätaloja kirjahyllyssä ja yritin nuorempana lukea niitä, mutta ei onnistunut. Se maailma oli vieras ja outo. Vuosia täytyi kulua ja minun kasvaa, jotta pystyin ymmärtämään kirjailijaa.

Tästä tuli taas mieleeni jotain vanhaa. Olin kirjoittaja-kurssilla vuosia sitten Valamossa(!) ja sinne oli kutsuttu luennoimaan joku kuuluisa "kirjailija". Keskusteluissa otin esiin Päätalon ja sen merkityksen. Muistan kuin eilisen päivän, kun tämä nero tuhahti että päätalo. Pyh.

Tänään suhtaudun ruokaan ja sen laittoon arkisesti. Se on vain välttämätön paha. Ruoalla ei ole mitään erityistä merkitystä, niin kuin ei taiteen tekemiselläkään. Kummastakin on tänään tehty elämää suurempaa. Ainoa jolla on merkitystä, on työ, ruumiillinen työ.

Kommentoi kirjoitusta.

Hieno päivä

Keskiviikko 23.10.2019 klo 9:35 - Seppo Oförsagd

Eilen oli hieno päivä. Leetille jäämiseni jälkeen olen saanut tehdä oikeita töitä, ympäri maailmaa suuresti arvostettua ja tärkeää, eli kotitöitä. Ensin pesin ikkunat, sitten leivoin pullaa, (se ole koti eikä mikkään, missä ei tuore pulla tuoksu), ja lopuksi tein tietysti hyvää ruokaa. Mahtavaa, sillä haluan pilata ikiaikaisen yhteiskunnan järjestyksen miesten ja naisten töistä. Tasa-arvo on nimittäin vielä kaukana, valovuoden päässä.

Luen vanhoja sanomalehtiä puolen vuosisadan takaa ja sieltä löytyy paljon mielenkiintoista. Ensimmäisenä nousee esiin miesten ylivalta kaikessa, erityisesti politiikassa, samaan formuun valettuja rumia ja tyhmiä ukkoja menossa ja tulossa pelastamaan maailmaa. Nyt vuosien päästä huomaa paljon asioita joita ei tietenkään nuorena tajunnut, eikä paljon kiinnostanutkaan. Miesten valta ulottui tietysti joka paikkaan ja kaikki pääsääntöisesti sen hyväksyivät, Kekkonen ylimpänä, meidän oma isä aurinkoinen.
Onneksi maailma on tänään parempi, mutta ei valmis, koska mies ei muutu, paitsi ankaralla koulutuksella.

Ystavamme.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

1975 syksyllä

Maanantai 21.10.2019 klo 14:03 - Seppo Oförsagd

Rovitpsto75.jpg

Elämässä oli muinoin jakso, jolloin sai tutustua jätkiin, joillaisia ei ollut koskaan aiemmin tavannut, eikä tiennyt niin monen kirjavista tyypeistä mitään. Vaikka oli mukamas kaupungissa kasvanut, mutta todellisuudessa aika rajatussa ympäristössä. 
Enkä ole sen jälkeen elämässä vastaavaa saanut kokea tai ehkä en ole halunnutkaan enää kokea. Näinhän se on. Oikeasti. 

Kommentoi kirjoitusta.

Hugo

Keskiviikko 16.10.2019 klo 15:23 - Seppo Oförsagd

Hugo.jpg

Ukki esittelee sonnia vuonna 1908. 
Myöhemmin hänellä oli lihakauppa ja makkatehdas Torniossa.
Itse en ole pidellyt kuin kissaa sylissä. Tehtaassa olen ollut töissä nuorena miehenä ehkä kuukauden tai kaksi. Sitten kun aika oli kypsä, pääsin kunnalle töihin. Olen siis ilmeisesti syntynyt hyvien tähtien alla. Semmoista se elämä on, toiset ovat syntyneet sunnuntaina ja loput maanantaina, kuten minä. Maanantai on hieno päivä. Paras. 

Kommentoi kirjoitusta.

Alexis

Torstai 10.10.2019 klo 20:50 - Seppo Oförsagd

Alexis.jpg

Tänään on erinomaisen kirjailijan juhlapäivä. Paras teoksensa on Nummisuutarit. Minusta.

Ote Nurmijärven syntyneiden luettelosta lokakuulta vuodelta 1834. Mies tuntuu heti elävämmältä ja eläneeltä. 

Kommentoi kirjoitusta.

Ilmoja pitelee

Sunnuntai 29.9.2019 klo 18:53 - Seppo Oförsagd

Helsingin Sanomat 25.101971

Hs25101971_LaiskatLapissa.jpg

HsA25101971Laiskat_Lapissa.jpg

HsB25101971LaiskatLapissa.jpg

Professori Uuno oli viisas mies. Uskoakseni. Täytyi olla.
Maailma on yhäkin täynnä professoreita. Yksi professori vastaa kymmentä maatiaista. Ainakin.

1 kommentti .

Mano ja Eki

Maanantai 26.8.2019 klo 16:34 - Seppo Oförsagd

Hs_09051971_Mano_ja_Eki.jpg

Isossa lehdessä oli vuonna 1971 juttu 350 vuotta täyttävästä pikku kaupungista. Sanansa kaupungin menosta saivat sanoa myös posteljooni-Manu ja Eki, eli Saarisen Markku ja Haarakosken Erkki. Jätkät poseeraavat tyylikkäinä Hallituskadun varrella ns. Hellantin talon portailla. 

”Ei ole Torniossa paljon järjestetty harrastus- ja oleskelutiloja, mutta silti eivät postiljooni-Manu ja lyseolainen Eki vaihtaisi kotikaupunki muuhun.”
Juttu oli hyvä ja kuva erityisesti. Tuli Manosta mieleen paljon hienoja muistoja. Tutustuttiin vuonna 1963 Jokka-talojen pihassa Länsipohjan kadulla. Asuttiin naapureina.
Mano oli monessa mukana ja jengille hän tutuimmaksi Stormin tiskijukkana. Ystävällinen ja hieno kaveri. Hänelle kävi lopulta ikävästi, niin kuin monelle muullekin tutulle kaverille. Viina vei suht` nuorena.

Mano_ja_Eki.jpg

Helsingin Sanomat 09051971

Kommentoi kirjoitusta.

Ankarassa

Lauantai 17.8.2019 klo 19:46 - Seppo Oförsagd

Kävin ja yritän ymmärtää maailmaa. Se on erilainen. Teki hyvää käydä kaukana. 

Katso tästä.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesällä 84

Tiistai 16.7.2019 klo 19:16 - Seppo Oförsagd

Löysin arkistoni kätköistä joitakin vanhoja keikkajulisteita vuodelta 1984. Rantakallio oli eräs suurimmista tanssipaikoista pohjoisessa Keski-Suomessa ja musiikkitarjonnasta huolehti legendaarinen Dex-viihde-mies Seppo Kahilainen. Mies toi keikalle kaikki sen ajan nimet Dingosta Yöhön ja tanssimusiikin parhaatkin. Ja tietysti Remun, jonka suosio oli kylläkin hiukan notkahtanut.
Hoidin tuon -84 kesän paikan ravintolaa ja näin läheltä monenlaista. Eräs minulle vielä outo asia oli huippuun viritetty bändi-fanitus. Dingo oli tulossa illalla keikalle ja yllätykseni tapasin alueella jo aamuvarhaisella faneja odottamassa bändiä. Olivat selvästikin kaukaa tulleita kaikilla bändin keikoilla kulkevia matkalaisia.

Tässä muutama joukosta.

Hurriganes.jpg

Zeronine.jpg

Royhka.jpg

Ja lopuksi ikisuosikki Eini. Ainoa joka jaksaa edelleen. 

Eini.jpg

1 kommentti .

Tukkijöellä

Torstai 11.7.2019 klo 21:12 - Seppo Oförsagd

Kotimainen klassikko Tukkijöellä. Lataa ja katso tästä.

Kommentoi kirjoitusta.

Hirvittää tai ei

Maanantai 8.7.2019 klo 21:28 - Seppo Oförsagd

HeljanHaiku.jpg

Heljän haiku.

PekkatopoSepe.jpg

Rovaniemen pajalta.

Paljonkohan täytin äskettäin? Täytyypä laskea, eli syntynyt 1955 ja nyt on 2019.
Jumatsuka! Olen iäkäs teini, 64 v.. Huhhuh. Ei naurata yhtään, tai naurattaahan. Ainakin jupinoiden välissä toisinaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Ruisrokki

Maanantai 1.7.2019 klo 20:38 - Seppo Oförsagd

Isossa lehdessä oli tänään 1.7. juttu Ruisrockista. Kauan sitten kävin itsekin. 1972 esiintyivät Uriah Heep, Lindisfarne, Osibisa ja MC5. Ja kuulemma Tasavallan presidentti. 

Pitäisiköhän tehdä toinenkin retki Ruisrockiin? Se voisi kyllä olla liian kova pala meikäläiselle, joka ei voi sietää mitään perhejuhlia, tekotaiteellisuutta, eikä viihdettä. Kaikessa kylttyyrin tekemisessä pitää olla muna mukana.

Ruisrock1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Maantien kutsu

Keskiviikko 26.6.2019 klo 20:37 - Seppo Oförsagd

Hs20061969Mustalaiset.jpg

Hs 20.6.1969

Tämä Karin juhannuspiirros on hauska ja oivaltava.  
Itsekin olen aina maantiellä kun se vain suinkin on mahdollista. Rakastan maanteitä ja matkan tekoa. Reissussa se on parasta, ei niinkään perillä olo. 
Jo lapsena halusin katsoa aidan taakse, että onko siellä ruoho vihreämpää. Uusien paikkojen tutkimista mielenkiintoisempaa ei ollut, eikä ole edelleenkään. 
Olen vähän rauhaton luonne ja herkästi kyllästyvä. En jaksa olla ihmettelemättä ihmisiä, jotka pystyvät vain olemaan. 

1 kommentti .

Julmaa

Lauantai 22.6.2019 klo 20:28 - Seppo Oförsagd

Hs18061969.jpg

Hs 18.6.1969

Hyi hyi Kari!
Tänään ei saa noin julmasti kohdella ketään, eikä pilkata. Ei kai tai ehkä ei.
Tai riippuu varmaan seikoista. Tai ainakaan Suomessa.

Piirros liittyy uskoakseni Belgian kuninkaallisten lapin vierailuun.

Kommentoi kirjoitusta.

Syvillä vesillä

Lauantai 22.6.2019 klo 11:13 - Seppo Oförsagd

Palsanmaki.jpg

Pyhällä paikalla Hirvaskankaalla.
Ihmisen on käytävä elämänsä aikana jossain tärkeässä paikassa ja tämän on sellainen.
Populaarikulttuurin oikeasti ymmärtäminen on usealle yliopistonerolle vaikeaa, mahdotontakin.
Samalla reissulla kävin Tuurissa. Keskisen mesta on auki koko kesän joka päivä 9- 23.
Oli myös juhannusaattona. Hienoa. Vesa on hieno mies.
Juhannus on perseestä. Kaikki tämän kansan pyhät hetket ovat samasta paikasta. Maa hiljenee, seisahtuu, kun kansa viettää ansaittua lepohetkeä jurrissa.
Vesa on edelleen hieno mies. Kauppa se on joka tämän maan pystyssä pitää. Amen.

Kommentoi kirjoitusta.

Brändi

Lauantai 8.6.2019 klo 20:23 - Seppo Oförsagd

Haaparanta on järkyttävän hieno paikka ja oli. Tornio on sen veli ja nyt tämä velipuoli uudistaa(?) brändiään(?). Kansa halutaan mukaan yhteiseen ponnistukseen kauniin kuvan luomiseksi pikkukaupungista. 
Kävimme vanhoina hyvinä aikoina paljon leffassa Haaparannalla. Siellä näki julkeaa pornoa. Voi hyvänen aika, että se oli ihanaa aikaa. Sitten ajat muuttuivat ja nykyään Haaparannalla ei ole teatteria, eikä kioskeja lehtien ostoon tai vain katseluun. Netti tuli ja vei lehdet. Nykyään tullimiehetkin jahtaavat nuuskan kuskaajia. 
Tyhjästä on vaikea nyhjästä Tornion kohdalla, paitsi jos kaivelisi vanhoja. Ihmiset kaipaavat menneitä kultaisia aikoja. Silloin kun kaikki oli kiellettyä, salaista ja tekopyhää. 
Netin huuma menee ohi ja palataan manuaaliseen aikaan. Tornion on palattava Haaparannan kanssa juurilleen. Yksinkertaiseen elämään, missä lehdet kulkivat kädestä käteen ja ihmiset olivat vähään tyytyväisiä, sameaan mustavalkokuvaan.

Porno1.jpg

Porno2.jpg

HS 13.101970

1 kommentti .

Seppo ja Ahti

Tiistai 4.6.2019 klo 20:27 - Seppo Oförsagd

Tulee luettua paljon, jatkuvasti sanoisin. Ennen luin enemmän kirjoja, nykyään sanomalehtiä, uusia ja vanhoja. Ja mieluummin vanhoja, koska pitää tuntea menneisyys. Vanhemmuutta pinna on lyhentynyt, enkä voi sietää oikeastaan mitään. Varsinkaan totisuutta, vakavahenkisyyttä, pelkureita, nyhveröitä ja kaiken muka ymmärtäjiä.
Suosikkikirjoittajani Seppo Ahti jäi kuulemma eläkkeelle, mitä se lienee tarkoittaneekaan.
Olen lukenut vain yhden matkakirjan vuosia sitten. Kirjan nimi Intiassa kukin on kummempi kertoo jo paljon, kirjoittajina olivat Seppo Ahti ja Jukka Virtanen. Yksi hyvä matkakirja riitti.
Matkakirjat ovat skeidaa ja kirjat yleensäkin pääsääntöisesti.
Ahti kirjoitti urallaan pakinoita, joka on kirjoittamisen vaativin lajityyppi. Lyhyen ja hyvän kirjoittaminen on taito, lahja kaukaa. Sitä ei opita koulussa, eikä kursseilla. Ironia on kaiken suola, sellaista rakastan ja kaikelle nauramista. Amen.

Ahti1.jpg

Ahti2.jpg

HS Viikko 22/2019

Kommentoi kirjoitusta.

Kulttuurikaupunki

Maanantai 3.6.2019 klo 20:05 - Seppo Oförsagd

Kemi on aina ollut kulttuurikaupunki.
Kävimme useinkin leffassa Kemissä 1970-luvulla, koska merkittävät uutuudet tulivat tuolloin hitaasti pohjoiseen ja aina ensin Kemiin. Kaupungissa oli 3 teatteria, Pirtti, Ari ja Sauvo, joissa tarjontaa piisasi. Torniossa oli ainoastaan Vpk:n teatteri.
Kulttuurikaupungissa olisi ollut jo 60-luvun puolella kuumaa tarjontaa ja halvalla ja väreissä. Pirtillä tultiin köyhää vastaan. Hienoa. Kulttuurin pitääkin olla halpaa.

Kino_Pirtti.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kemissä kuhisee

Lauantai 1.6.2019 klo 18:50 - Seppo Oförsagd

Pohjolan Sanomat tiesi kertoa totuuden Kemistä lokakuussa puoli vuosisataa sitten.
Lokakuu oli ollut aina osalle kansaa Kemissä ja laajemminkin paras ja hienoin kuukausi. Täynnä tunnetta ja uljasta paatosta, kunnes sitten tulee joku mitätön maalaisten lehden läpyskä ja vetää kaiken kauniin lokaan. Hyi hyi.
No, nyt on nyt. Ei ole enää lehteä, eikä rottia. On vain ikuinen lokakuu.

Rottia_Kemissa.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Mauri ja me

Maanantai 13.5.2019 klo 20:13 - Seppo Oförsagd

Lehdessä oli juttu Mauri Ylä-Kotolasta. Mies on heivaamassa rehtorin hommia Lapin yliopistossa. En tunne ukkoa, muuta kuin kuvista ja mitä olen Juliukselta kuullut. En kauheasti perusta yliopistoporukoista, mutta pidän ihmisistä jotka osaavat, kykenevät ja uskaltavat puhua asiaa, muutamalla sanalla analysoimaan aikaa ja itseään ja koko kansaa. 

Ylä-Kotola tiivistää yhdessä lauseessa koko suomalaisuuden ytimen. Hienoa. Tämä maa ei nouse koskaan. Onneksi.

Mauri.jpg

Lapin Kansa 11.5.2019

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »