Wålander

Lauantai 25.4.2020 klo 20:05 - Seppo Oförsagd

WalanderS.jpg

            Wålander Instagramissa   #wålander

Kommentoi kirjoitusta.

Reuterin Eikka ja

Perjantai 24.1.2020 klo 11:11 - Seppo Oförsagd

NayttelyHs11091917.jpg

                                  HS 11091917

Helene Schjerfbeck on tänään kovasti esillä elokuvan myötä. Hienoa. Upeaa. Ja samoin Reuterin Einar. 

Tornion pitäisi myös hyödyntää Einar. Laattoja seiniin. Niitä saisi olla monta. Reuterin perhe asui Torniossa useassa eri paikassa.
Henkikirjan mukaan Einar oli kirjoilla Torniossa myös vuonna 1917 Schjerfbegin ensimmäisen näyttelyn aikoihin. Sinne laatta, Täällä kortteerasi Einari.

Henkikirja1917ReuterEinari.jpg

Tornio1853det.jpg

Pohjolan Sanomat julkaisi Reuterin runon etusivullaan joulukuussa 1917. Hienoa. Harva pääsee sanomalehden etusivulle tuotoksineen.

Ps_04121917_Reutereinar.jpg

                                                  PS 04121917

RunoEinariPs041219172.jpg

Ja vielä sen verran, että liippaahan Helene Schjerfbeck läheltä minuakin. Olin takavuosina töissä Ravintola Helenessä Hyvinkäällä. Se sijaitsi taiteilijan entisen asuintalon paikalla. Uskomatonta. Huh huh.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtaoja naapurista

Keskiviikko 1.1.2020 klo 13:59 - Seppo Oförsagd

ValtaojaHS28122019.jpg

Isossa lehdessä oli 28. joulukuuta juttu Esko Valtaojasta. Miehestä joka kiipesi Kemistä kansakunnan kaapinpäälle viisastelemaan. Hienoa. Upeaa.
Pirun lukenut mies, jopa dekkareita lukenut. Kansan mies. Tietää luullakseni paljon, koska saa jatkuvasti vastailla kansalaisten elämää askarruttaviin suuriin kysymyksiin. Mahtavaa.
Yhtä asiaa Valtaoja ei ole ymmärtänyt eli elämän tarkoitusta. Elämän tarkoitus on elämän jatkaminen. Yksinkertaista. Sen oivaltamiseen ei tarvitse lukea ensimmäistäkään kirjaa, eikä kuunnella ”viisaita”.

Valtaoja1HS28122019.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Joulu

Maanantai 30.12.2019 klo 19:36 - Seppo Oförsagd

Olimme joulun Kööpenhaminassa. Kutsusta.
Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän ymmärrän toisten elämää. Siksi on hyvä käydä katsomassa maailmaa pihanperällä asti. Ja todeta se.

Vaimo_polulla.jpg

           Vaimo

Elämässä on ilonaiheita. Lähimmät ovat läheisten jälkeen näppäimistön takana.
Hyvä kirjoittaja on ilo. Iso ilo.

Jyrki_Lehtola_Loirista.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Seitsemän veljestä tökärillä

Perjantai 6.12.2019 klo 20:51 - Seppo Oförsagd

Tänään itsenäisyyspäivänä tuli töllöstä Seitsemän veljestä, Laineen elokuva vuodelta 1939. Leffa, jota en pysty katsomaan kuin hetken. Kaikki suomalaiset vanhemmat elokuvat aivan hirveitä. No, satuin tuosta katsomaan sen Simeonin juoppohulluuskohtauksessaan kohtaaman pirun ja saapasnahkatorni pätkän. Upeaa.  Kivi tiesi mitä tuleman pitää, kun tarpeeksi ottaa.

Tuo kohtaus oli minulle aivan hirveän pelottava, kun kävimme kansakoulusta katsomassa elokuvan Tornion työväentalon elokuvateatterissa. Olin ensimmäisellä ja vuosi oli 1962. Sopiva lasten elokuva, kait. Näkyy olevan, että palaan samoihin muistoihin joka kerta kun näen kyseisen elokuvan.

Etsin kuvaa työväentalosta ja sen elokuvateatterista Tori-Kinosta tuolta ajalta ja mieluiten sellaista missä näkyisi torikadun varren pääovet ja niiden pielissä olleet elokuvamainokset.
En löytänyt omista vanhoista kuvistani, enkä netistä. Tai yksi löytyi, Pikkaraisen Pekan kuva Wild Things–bändistä.  Jätkät poseeraavat Tökärin portailla. Mahtava aikalaiskuva tutuista jätkistä. Kuva löytyy vanhasta Tornion kameraseuran kalenterista.

Kirjoitin hakusanaksi Tornion työväentalo. Sieltä pukkasi kuvia Tornion Järjestötalosta. Jummi jammi. Järkkä on järkkä, ei mikään työväentalo.

Kommentoi kirjoitusta.

Juhan

Sunnuntai 1.12.2019 klo 20:00 - Seppo Oförsagd

Kaikkien tuntema ufo-mies Juhan af Grann täyttää vuosia. Isossa lehdessä oli mielenkiintoinen leikkaus miehen elämästä ufoineen ja muine yliluonnollisine ja vähin muinekin tapahtumineen. En sano, että mies on hullu. En.

Näin miehen ihka elävänä vuonna 1987 Helsingin Malmilla. Silloisen kotimme naapuriin avattiin ostoskeskus ja minäkin tietysti avajaistarjousten perässä siellä. Ja kuinka ollakaan eteeni kassajonossa oli sattunut Juhan af Grann. Hienoa.
Mies osti tarjouksessa olleita tohveleita kolmet parit, ei muuta.

HsAfGrann01122019.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Postia

Sunnuntai 24.11.2019 klo 16:24 - Seppo Oförsagd

Taiteen oleellinen osa sarkasmi. Taide ei ole laastari haavassa. Taide on puukko haavassa. Se parantaa, jos jotain on parannettavissa. 

Postista1972.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

27. kesäkuuta

Keskiviikko 20.11.2019 klo 19:56 - Seppo Oförsagd

Mitä tapahtui sinä päivänä kun synnyit? Näin otsikoi iso lehti ja kehotti katsomaan sivuiltaan aiheesta tehtyä koostetta tapahtumista.
Mielenkiintoista, ajattelin ja päätin ottaa selvää mitä tapahtui maanantaina 27.6.1955.
Menin Kemin kirjastoon tutkimaan vanhoja sanomalehtiä. Pettymys oli suuri kun totesin, että Pohjolan Sanomat ei ollut ilmestynyt ko. maanantaina. Seuraavan päivän lehti löytyi ja ajattelin että siinä on uutisia maanantailta. Ei ollut, oli vain juhannuksen juhlimisesta. Veikko Vennamo oli puhunut Aavasaksalla ja väkeä oli ollut 10000.
Maanantaina 27. kesäkuuta ei ollut tapahtunut kerrassaan mitään. Oli ollut vain ikävän masentava viikon aloituspäivä juhannusjuhlimisten jälkeen.
Helsingin Sanomat oli ilmestynyt maanantaina ja ajattelin, että sieltä jos mistään löytyy tietoa syntymäpäiväni tapahtumista. Ei mitään, vain jostain ihme rauhankonferenssista. Sekin oli turha sessio, kun miettii maailman menoa.
Vielä kokeilen netistä. Ei mitään.
Tämän verran kuitenkin löytyi kyseisen maanantain HS:stä, nyt kun nuo postilaiset otsikoissa. Postihan on minullekin tuttu, koska olin siellä töissä 1970 - 1975.
Kävelykisoista ei puhunut kukaan.

270655Post.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Jyväskylän koulu

Torstai 24.10.2019 klo 19:01 - Seppo Oförsagd

Kansikuva.jpg

Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos 1984-1987.

Elämäni tärkein ja merkityksellisin koulu. Tuon kolmen vuoden aikana tajusin lopultakin olevani joku ja selviäväni tämän jälkeen mistä tahansa elämässä. Sain karistettua kaiken menneisyyden paskan itsestäni. Ihmisen oli lähdettävä pois, jotta sai alkaa alusta ja kasvaa.

Tänään torstaina 24.10. tulee Teemalta dokumentti Kalle Päätalosta. Kirjailijan tuotanto liittyy olennaisesti tuohon ravintolakouluaikaan. Asuin hetken aikaa yksikseni Jyväskylässä ja lainasin iltalukemista sukulaisen kirjahyllystä. Kirja oli Tammerkosken sillalla. Se imaisi heti matkaansa. Kallen ristiriitojen täyttämä elämä oli vahvasti kuvattu. Tuon kirjan jälkeen jouduin palaamaan kirjailijan aiempaan tuotantoon ja sen myötä luin koko Iijoki-sarjan läpi ja sen jälkeen vielä aiemman Koillismaa-sarjan.
Meillä kotona oli Päätaloja kirjahyllyssä ja yritin nuorempana lukea niitä, mutta ei onnistunut. Se maailma oli vieras ja outo. Vuosia täytyi kulua ja minun kasvaa, jotta pystyin ymmärtämään kirjailijaa.

Tästä tuli taas mieleeni jotain vanhaa. Olin kirjoittaja-kurssilla vuosia sitten Valamossa(!) ja sinne oli kutsuttu luennoimaan joku kuuluisa "kirjailija". Keskusteluissa otin esiin Päätalon ja sen merkityksen. Muistan kuin eilisen päivän, kun tämä nero tuhahti että päätalo. Pyh.

Tänään suhtaudun ruokaan ja sen laittoon arkisesti. Se on vain välttämätön paha. Ruoalla ei ole mitään erityistä merkitystä, niin kuin ei taiteen tekemiselläkään. Kummastakin on tänään tehty elämää suurempaa. Ainoa jolla on merkitystä, on työ, ruumiillinen työ.

Kommentoi kirjoitusta.

Hieno päivä

Keskiviikko 23.10.2019 klo 9:35 - Seppo Oförsagd

Eilen oli hieno päivä. Leetille jäämiseni jälkeen olen saanut tehdä oikeita töitä, ympäri maailmaa suuresti arvostettua ja tärkeää, eli kotitöitä. Ensin pesin ikkunat, sitten leivoin pullaa, (se ole koti eikä mikkään, missä ei tuore pulla tuoksu), ja lopuksi tein tietysti hyvää ruokaa. Mahtavaa, sillä haluan pilata ikiaikaisen yhteiskunnan järjestyksen miesten ja naisten töistä. Tasa-arvo on nimittäin vielä kaukana, valovuoden päässä.

Luen vanhoja sanomalehtiä puolen vuosisadan takaa ja sieltä löytyy paljon mielenkiintoista. Ensimmäisenä nousee esiin miesten ylivalta kaikessa, erityisesti politiikassa, samaan formuun valettuja rumia ja tyhmiä ukkoja menossa ja tulossa pelastamaan maailmaa. Nyt vuosien päästä huomaa paljon asioita joita ei tietenkään nuorena tajunnut, eikä paljon kiinnostanutkaan. Miesten valta ulottui tietysti joka paikkaan ja kaikki pääsääntöisesti sen hyväksyivät, Kekkonen ylimpänä, meidän oma isä aurinkoinen.
Onneksi maailma on tänään parempi, mutta ei valmis, koska mies ei muutu, paitsi ankaralla koulutuksella.

Ystavamme.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

1975 syksyllä

Maanantai 21.10.2019 klo 14:03 - Seppo Oförsagd

Rovitpsto75.jpg

Elämässä oli muinoin jakso, jolloin sai tutustua jätkiin, joillaisia ei ollut koskaan aiemmin tavannut, eikä tiennyt niin monen kirjavista tyypeistä mitään. Vaikka oli mukamas kaupungissa kasvanut, mutta todellisuudessa aika rajatussa ympäristössä. 
Enkä ole sen jälkeen elämässä vastaavaa saanut kokea tai ehkä en ole halunnutkaan enää kokea. Näinhän se on. Oikeasti. 

Kommentoi kirjoitusta.

Hugo

Keskiviikko 16.10.2019 klo 15:23 - Seppo Oförsagd

Hugo.jpg

Ukki esittelee sonnia vuonna 1908. 
Myöhemmin hänellä oli lihakauppa ja makkatehdas Torniossa.
Itse en ole pidellyt kuin kissaa sylissä. Tehtaassa olen ollut töissä nuorena miehenä ehkä kuukauden tai kaksi. Sitten kun aika oli kypsä, pääsin kunnalle töihin. Olen siis ilmeisesti syntynyt hyvien tähtien alla. Semmoista se elämä on, toiset ovat syntyneet sunnuntaina ja loput maanantaina, kuten minä. Maanantai on hieno päivä. Paras. 

Kommentoi kirjoitusta.

Alexis

Torstai 10.10.2019 klo 20:50 - Seppo Oförsagd

Alexis.jpg

Tänään on erinomaisen kirjailijan juhlapäivä. Paras teoksensa on Nummisuutarit. Minusta.

Ote Nurmijärven syntyneiden luettelosta lokakuulta vuodelta 1834. Mies tuntuu heti elävämmältä ja eläneeltä. 

Kommentoi kirjoitusta.

Ilmoja pitelee

Sunnuntai 29.9.2019 klo 18:53 - Seppo Oförsagd

Helsingin Sanomat 25.101971

Hs25101971_LaiskatLapissa.jpg

HsA25101971Laiskat_Lapissa.jpg

HsB25101971LaiskatLapissa.jpg

Professori Uuno oli viisas mies. Uskoakseni. Täytyi olla.
Maailma on yhäkin täynnä professoreita. Yksi professori vastaa kymmentä maatiaista. Ainakin.

1 kommentti .

Mano ja Eki

Maanantai 26.8.2019 klo 16:34 - Seppo Oförsagd

Hs_09051971_Mano_ja_Eki.jpg

Isossa lehdessä oli vuonna 1971 juttu 350 vuotta täyttävästä pikku kaupungista. Sanansa kaupungin menosta saivat sanoa myös posteljooni-Manu ja Eki, eli Saarisen Markku ja Haarakosken Erkki. Jätkät poseeraavat tyylikkäinä Hallituskadun varrella ns. Hellantin talon portailla. 

”Ei ole Torniossa paljon järjestetty harrastus- ja oleskelutiloja, mutta silti eivät postiljooni-Manu ja lyseolainen Eki vaihtaisi kotikaupunki muuhun.”
Juttu oli hyvä ja kuva erityisesti. Tuli Manosta mieleen paljon hienoja muistoja. Tutustuttiin vuonna 1963 Jokka-talojen pihassa Länsipohjan kadulla. Asuttiin naapureina.
Mano oli monessa mukana ja jengille hän tutuimmaksi Stormin tiskijukkana. Ystävällinen ja hieno kaveri. Hänelle kävi lopulta ikävästi, niin kuin monelle muullekin tutulle kaverille. Viina vei suht` nuorena.

Mano_ja_Eki.jpg

Helsingin Sanomat 09051971

Kommentoi kirjoitusta.

Ankarassa

Lauantai 17.8.2019 klo 19:46 - Seppo Oförsagd

Kävin ja yritän ymmärtää maailmaa. Se on erilainen. Teki hyvää käydä kaukana. 

Katso tästä.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesällä 84

Tiistai 16.7.2019 klo 19:16 - Seppo Oförsagd

Löysin arkistoni kätköistä joitakin vanhoja keikkajulisteita vuodelta 1984. Rantakallio oli eräs suurimmista tanssipaikoista pohjoisessa Keski-Suomessa ja musiikkitarjonnasta huolehti legendaarinen Dex-viihde-mies Seppo Kahilainen. Mies toi keikalle kaikki sen ajan nimet Dingosta Yöhön ja tanssimusiikin parhaatkin. Ja tietysti Remun, jonka suosio oli kylläkin hiukan notkahtanut.
Hoidin tuon -84 kesän paikan ravintolaa ja näin läheltä monenlaista. Eräs minulle vielä outo asia oli huippuun viritetty bändi-fanitus. Dingo oli tulossa illalla keikalle ja yllätykseni tapasin alueella jo aamuvarhaisella faneja odottamassa bändiä. Olivat selvästikin kaukaa tulleita kaikilla bändin keikoilla kulkevia matkalaisia.

Tässä muutama joukosta.

Hurriganes.jpg

Zeronine.jpg

Royhka.jpg

Ja lopuksi ikisuosikki Eini. Ainoa joka jaksaa edelleen. 

Eini.jpg

1 kommentti .

Tukkijöellä

Torstai 11.7.2019 klo 21:12 - Seppo Oförsagd

Kotimainen klassikko Tukkijöellä. Lataa ja katso tästä.

Kommentoi kirjoitusta.

Hirvittää tai ei

Maanantai 8.7.2019 klo 21:28 - Seppo Oförsagd

HeljanHaiku.jpg

Heljän haiku.

PekkatopoSepe.jpg

Rovaniemen pajalta.

Paljonkohan täytin äskettäin? Täytyypä laskea, eli syntynyt 1955 ja nyt on 2019.
Jumatsuka! Olen iäkäs teini, 64 v.. Huhhuh. Ei naurata yhtään, tai naurattaahan. Ainakin jupinoiden välissä toisinaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Ruisrokki

Maanantai 1.7.2019 klo 20:38 - Seppo Oförsagd

Isossa lehdessä oli tänään 1.7. juttu Ruisrockista. Kauan sitten kävin itsekin. 1972 esiintyivät Uriah Heep, Lindisfarne, Osibisa ja MC5. Ja kuulemma Tasavallan presidentti. 

Pitäisiköhän tehdä toinenkin retki Ruisrockiin? Se voisi kyllä olla liian kova pala meikäläiselle, joka ei voi sietää mitään perhejuhlia, tekotaiteellisuutta, eikä viihdettä. Kaikessa kylttyyrin tekemisessä pitää olla muna mukana.

Ruisrock1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »