Jyväskylän koulu

Torstai 24.10.2019 klo 19:01 - Seppo Oförsagd


Kansikuva.jpg

Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos 1984-1987.

Elämäni tärkein ja merkityksellisin koulu. Tuon kolmen vuoden aikana tajusin lopultakin olevani joku ja selviäväni tämän jälkeen mistä tahansa elämässä. Sain karistettua kaiken menneisyyden paskan itsestäni. Ihmisen oli lähdettävä pois, jotta sai alkaa alusta ja kasvaa.

Tänään torstaina 24.10. tulee Teemalta dokumentti Kalle Päätalosta. Kirjailijan tuotanto liittyy olennaisesti tuohon ravintolakouluaikaan. Asuin hetken aikaa yksikseni Jyväskylässä ja lainasin iltalukemista sukulaisen kirjahyllystä. Kirja oli Tammerkosken sillalla. Se imaisi heti matkaansa. Kallen ristiriitojen täyttämä elämä oli vahvasti kuvattu. Tuon kirjan jälkeen jouduin palaamaan kirjailijan aiempaan tuotantoon ja sen myötä luin koko Iijoki-sarjan läpi ja sen jälkeen vielä aiemman Koillismaa-sarjan.
Meillä kotona oli Päätaloja kirjahyllyssä ja yritin nuorempana lukea niitä, mutta ei onnistunut. Se maailma oli vieras ja outo. Vuosia täytyi kulua ja minun kasvaa, jotta pystyin ymmärtämään kirjailijaa.

Tästä tuli taas mieleeni jotain vanhaa. Olin kirjoittaja-kurssilla vuosia sitten Valamossa(!) ja sinne oli kutsuttu luennoimaan joku kuuluisa "kirjailija". Keskusteluissa otin esiin Päätalon ja sen merkityksen. Muistan kuin eilisen päivän, kun tämä nero tuhahti että päätalo. Pyh.

Tänään suhtaudun ruokaan ja sen laittoon arkisesti. Se on vain välttämätön paha. Ruoalla ei ole mitään erityistä merkitystä, niin kuin ei taiteen tekemiselläkään. Kummastakin on tänään tehty elämää suurempaa. Ainoa jolla on merkitystä, on työ, ruumiillinen työ.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini