Seitsemän veljestä tökärillä

Perjantai 6.12.2019 klo 20:51 - Seppo Oförsagd


Tänään itsenäisyyspäivänä tuli töllöstä Seitsemän veljestä, Laineen elokuva vuodelta 1939. Leffa, jota en pysty katsomaan kuin hetken. Kaikki suomalaiset vanhemmat elokuvat aivan hirveitä. No, satuin tuosta katsomaan sen Simeonin juoppohulluuskohtauksessaan kohtaaman pirun ja saapasnahkatorni pätkän. Upeaa.  Kivi tiesi mitä tuleman pitää, kun tarpeeksi ottaa.

Tuo kohtaus oli minulle aivan hirveän pelottava, kun kävimme kansakoulusta katsomassa elokuvan Tornion työväentalon elokuvateatterissa. Olin ensimmäisellä ja vuosi oli 1962. Sopiva lasten elokuva, kait. Näkyy olevan, että palaan samoihin muistoihin joka kerta kun näen kyseisen elokuvan.

Etsin kuvaa työväentalosta ja sen elokuvateatterista Tori-Kinosta tuolta ajalta ja mieluiten sellaista missä näkyisi torikadun varren pääovet ja niiden pielissä olleet elokuvamainokset.
En löytänyt omista vanhoista kuvistani, enkä netistä. Tai yksi löytyi, Pikkaraisen Pekan kuva Wild Things–bändistä.  Jätkät poseeraavat Tökärin portailla. Mahtava aikalaiskuva tutuista jätkistä. Kuva löytyy vanhasta Tornion kameraseuran kalenterista.

Kirjoitin hakusanaksi Tornion työväentalo. Sieltä pukkasi kuvia Tornion Järjestötalosta. Jummi jammi. Järkkä on järkkä, ei mikään työväentalo.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini